Intreținerea apei piscinei: Diferența dintre Clor Liber și Clor Combinat

Clorul este unul dintre cei mai folosiți dezinfectanți în tratarea apei din piscine și cazi cu hidromasaj. Datorită eficientei extreme dar și a prețului accesibil majoritatea persoanelor îl preferă când este vorba de tratamentul eficient al apei. Nivelul de clor din piscină trebuie verificat zilnic pentru a ne asigura că avem o dezinfectare corectă.

Clorinarea regulata ne va asigura ca toate bacteriile dăunătoare ce pot pune în pericol sănătatea omului sunt eliminate. Învățând cum sa testați apa piscinei în mod corespunzător, veți fi capabili să cunoașteți clorul rezidual și cerințele pentru apa din piscină. Dacă piscina are multi utilizatori, atunci nivelul de clor trebuie verificat mai des pentru a vă asigura ca îl mențineți în parametri.

Cât clor trebuie pus în piscină?

După ce trecem cu bine de etapa de construcție sau montaj a piscinei, cei care devin proprietari de piscina pentru prima dată se întreabă “cât clor trebuie să pun în piscina mea?”.

Pentru a identifica cantitatea corectă de clor ce trebuie pusă în piscină, ar trebui să luăm în considerare mai multi factori, în afară de volumul apei din piscină în sine. Acești factori contribuie sa determinam cât de eficient va fi clorul adăugat în apa piscinei. În continuare amintim câțiva dintre aceștia.

Suprafața și volumul piscinei afectează în mod direct cantitatea de clor ce trebuie introdusă în piscină.

Piscinele care au un volum mare de apă conțin cantități mai mari de contaminanți. Adițional, o piscină cu o suprafața mare are o rată de evaporare a apei și a clorului mai mare. Așadar cu cât volumul și suprafața este mai mare cu atât mai mult clor va trebui sa utilizați.

 

Temperatura apei din piscină

Temperatura in mod normal afecteaza cantitatea de clor ce trebuie folosita in diferite feluri. O piscina cu o apa mai calda necesita o cantitate mai mare de clor.

Expunerea la soare
Când clorul ne stabilizat este expus direct la razele soarelui, acesta este evaporat cu ușurință. De fapt, razele soarelui distrug aproape toată cantitatea de clor din piscină în câteva ore. Asta înseamnă că dacă piscina este expusa mult timp la soare, vei avea nevoie de o cantitate mai mare de clor în piscină.

Cantitatea de acid cianuric
Acidul cianuric (stabilizant), scade evaporarea cloruui expus la razele soarelui in special la piscinele exterioare.
Dacă folosiți orice stabilizant în piscină, atunci trebuie sa introduci clor mai des în piscină pentru a păstra concentrația ppm corectă de clor. Când cumpărați stabilizant, puteți opta pentru unul ce conține deja clor în compoziție.

Dacă clorinați piscina zilnic, clorul stabilizat este cea mai bună alegere. De asemenea poți cumpăra stabilizant și clor ne stabilizat separat. Această variantă este mai bună când doriți să efectuați tratament soc în piscină și să stabilizați clorul ulterior.
Este recomandat să măsurați periodic nivelul de acid cianuric din apă și să îl mențineți sub 80 miligrame/litru. Acesta poate fi micșorat prin completarea cu apă proaspătă pentru a menține nivelul apei la adâncimea dorită ca urmare a pierderilor prin evaporare sau a clătirii filtrului cu nisip prin evacuarea apei murdare.

Consulta catalogul Piscine Service si alege dintre accesoriile si produsele de intretinere si curatare piscine pe cele de care piscina ta are nevoie!

 

Să înțelegem ce este clorul liber și clorul total din piscină

Proprietarii de piscina devin de multe ori confuzi datorita tipurilor variate de clor prezent in piscina, ceea ce conduce către nesiguranța asupra tipului de test de clor necesar pentru piscina. Piscina conține trei tipuri de clor și anume:
Clor liber
Clor combinat
Clor total

Pentru a înțelege diferența dintre acestea vă oferim câteva exemple:

Clor liber disponibil sau clor liber

Clorul liber disponibil sau clorul liber este determinant pentru abilitatea acestuia de a dezinfecta apa piscinei. Acesta este nivelul citit a concentrației de ioni de hipoclorit și acid hipocloros din apa piscinei  măsurat în ppm (parți pe milion).
Acidul hipocloros se formează atunci când un compus pe bază de clor se dizolvă în apă. Acidul hipocloros este principala formă de clor care funcționează ca dezinfectant în piscină. Pe scurt, clorul liber este partea de apă clorinată ce nu a intrat în reacție cu vreun contaminant din apă și ajută la omorârea bacteriilor sau a altor contaminanți din apă. Când nivelul pH-ului este 6.0 o parte din acidul hipocloros începe să se modifice în ioni de hipoclorit, apoi formează din nou acid hipocloros. Acidul hipoclorit este un tip de dezinfectant funcțional de clor, dar nu asa de puternic precum acidul hipocloros. Pentru a menține clorul cât mai activ posibil este vital sa menținem nivelul pH intre 7.2 și 7.8.
Pentru a menține apa piscinei la o calitate ideală, clorul liber trebuie să fie intre 1.0 și 3.0 ppm (parți pe milion). În piscinele publice nivelul de clor acceptat este cuprins intre 0.5 si 1.0 ppm. Puteți măsura nivelul de clor liber cu un kit de tester DPD sau benzi de testare. Așadar, testerele OTO nu vor funcționa și nu le putem recomanda deoarece acestea nu vor indica nivelul de clor liber.

 

Clorul combinat disponibil

Când clorul intră în contact cu compuși de amoniac și azot în apă, cum ar fi urina sau transpirația, reacționează și formează azot și cloramina. Cloramina înseamnă acel miros urât de clor ce provoacă iritații ale ochilor înotătorilor.
Cloramina este ceea ce numim clor combinat. Clorul combinat nu este activ în omorârea bacteriilor sau a contaminanților în comparație cu ionii de hipoclorit sau acidul hipocloros care fac asta. Clorul combinat poate fi modificat ușor în nitrogen și apă prin procesul de clorinare soc.

Așadar, cloramina este motivul principal pentru care majoritatea persoanelor evita piscinele publice pe bază de clor din cauza mirosului urat iar acesta este resimțit mai ales la piscinele acoperite. Multi proprietari de piscine publice neglijează nivelul de cloramina din apa din diferite motive (personal instruit necorespunzător, economie la consumul de clor, etc). Dacă vă aflați la o piscină publică și resimțiți cele descrise de mai sus, ar fi de preferat să o evitați până la remedierea problemelor. Clorul combinat poate fi modificat ușor în nitrogen și apă prin procesul de clorinare soc.

Clorul total

Clorul total este simpla adunare a nivelului dintre clorul combinat cu clorul liber. Clorul combinat nu trebuie să fie mai mic decât clorul liber.

PiscineService.ro este magazinul online unde găsiți toată gama de substanțe pentru tratarea apei din piscină precum și sisteme de măsurare și control complet automate.
Dacă aveți întrebări sau doriți consiliere în alegerea corectă a produselor pentru piscină sau dacă doriți diferite optimizări ale piscinei pentru reducerea consumurilor, ne puteți contacta prin email sau telefonic, iar echipa noastră va fi bucuroasa sa va ajute în cel mai scurt timp.

Ai nevoie de servicii profesionale de intretinere piscina?

 

Distribuie articolul