Ghidul complet de tratare si intretinere a apei din piscina: ce tratamente si echipamente folosim

Toti vrem sa inotam intr-o piscina curata, cu o apa sanatoasa si cristalina. Iar pentru asta proprietarii de piscine private sau publice nu trebuie sa neglijeze procesele de ingrijire periodice ale bazinului. Dar ce presupun acestea, de ce sunt ele importante si care sunt costurile?

Fie ca esti la prima piscina sau vrei sa afli mai multe despre cum sa ai grija de strandul tau, ti-am pregatit un ghid complet de mentenanta a apei din piscina, cu o lista a tratamentelor de intretinere a apei, dar si cu echipamente si substante care te ajuta sa tratezi apa piscinei si sa o mentii curata si sanatoasa pe tot parcursul anului.

Factorii de risc la care ne expunem daca nu mentinem apa piscinei curata

Atat in cazul piscinelor private, dar mai ales in cazul strandurilor si piscinelor de agrement, folosite de un numar mai mare de persoane, apa care nu este bine intretinuta poate avea o puternica influenta negativa asupra sanatatii noastre. O apa tulbure, verde sau cu un miros puternic de clor influenteaza dezvoltarea de bacterii sau ciuperci, ceea ce ne poate provoca diverse alergii sau chiar boli.

piscina-apa-cu-microbi

 

Unele din cele mai des intalnite afectiuni pe care le putem contracta prin apa de piscina intretinuta necorespunzator sunt afectiunile dermatologice: foliculite, dermatite, ciuperci, micoze si iritatii.

La nivelul ochilor, clorul in cantitati prea mari sau alte substante dezinfectante din apa pot provoca inrosirea ochilor, mancarime, durere sau lacrimare.

Bolile gastrointestinale sunt produse de regula din cauza apei murdare, iar cele mai intalnite sunt giardioza, care se manifesta prin crampe abdominale, flatulenta si simptome generale intestinale; E.Coli, care are ca simptome principale greata, voma, oboseala, febra sau sange in urina si scaun.

O alta boala care se poate transmite prin apa infectata este si otita externa, care provoaca durere la nivelul urechii si scaderea auzului.

Daca observi oricare din aceste simptome, cel mai indicat este sa te adresezi unui medic, indiferent ca apa piscinei pare curata si sanatoasa.

Tratarea si intretinerea apei: etape si solutii pentru o apa de piscina sanatoasa

tratamente-apa-piscina

 

Pe langa procesele de intretinere de suprafata a piscinei, cum sunt maturarea si clatirea puntilor, adunarea frunzelor sau a impuritatilor vizibile in apa, e nevoie de operatiuni si echipamente mai complexe pentru o apa a piscinei cat mai sanatoasa.

In primul rand, trebuie sa folosim doar apa potabila pentru piscina, pentru ca orice alta apa poate sa contina bacterii si germeni, si sa urmam constant cateva etape de filtrare, tratare si intretinere a apei:

I. Filtrarea apei: primul pas in tratarea corecta a apei de piscina

Prima etapa in tratarea corecta a apei este alegerea unui sistem pentru filtrarea apei potrivit nevoilor bazinului tau. Filtrul are rolul de a elimina cea mai mare parte de praf si impuritati, care se aduna in piscina prin vant, ploi sau de la inotatori.

Exista mai multe tipuri de filtre, pe care e recomandat sa le alegi in functie de volumul apei din bazin:

 • Filtrul de nisip – este prevazut cu o vana de nisip cu pozitii multiple, prin care apa este directionata invers in filtru, intra de jos in sus, iar mizeria care patrunde in patul de nisip este ridicata la suprafata, apoi intervine clatirea (evacuarea) care trimite apa catre canalizare, proces unde se pierde o cantitate importanta de apa. Poti amplasa la evacuarea apei catre canalizare o clapeta de sens care blocheaza venirea apei din canalizare spre filtru. Avantajul acestui filtru este ca poate fi folosit in toate tipurile de piscine si este foarte rezistent la uzura, iar schimbarea nisipului se poate face o data la 6-10 ani. Dezavantajul major este risipa de apa. Filtrele cu nisip sunt foarte eficiente daca patul de nisip este cat mai mare in inaltime iar apa trece cu viteza cat mai mica prin el, in caz contrar, intervine un alt dezavantaj, acela ca gradul de filtrare este foarte slab, putand retine particule de 40 de microni, iar asta implica si folosirea agentilor floculanti, care alcatuiesc anumiti fulgi, capabili sa inveleasca cele mai fine particule, fiind astfel suficienti de mari pentru a fi retinuti de catre filtrul de nisip.

intretinere-apa-piscina

 

 • Filtrul cu cartus – este un filtru ingust, alcatuit dintr-un cartus, care retine impuritatile din apa. Ca durata de viata, cartusul poate fi schimbat la 1-2 anotimpuri sau 4-5 ani, in functie de modelul ales. Capacitatea de filtrare este mai buna fata de filtrele cu nisip, de aproximativ 20 de microni.
 • Filtrul cu diatomite – este filtrul cu sistemul cel mai elaborat si cel mai fiabil, prin care apa este curatata cu ajutorul unui fagure de alge microscopice compactate denumite diatomite, care retin impuritati de pana la 5 microni. Este cel mai costisitor filtru, insa poti economisi pe partea produselor chimice si consumului de apa din moment ce nu necesita sa fie spalat cu apa. Schimbarea filtrului cu diatomite cu unul nou se face dupa aproximativ 8 ani.
 • Filtrul de unica folosinta – este un buzunar filtrant cu multiple straturi, care dupa ce se murdareste trebuie inlocuit. Avantajul este ca e o solutie economica, iar utilizarea lui este simpla, plus ca nu mai e nevoie sa petreci timp sa-l cureti.

apa-piscina-sanatoasa

 

Sfatul specialistului: Filtreaza volumul total de apa al piscinei de aproximativ 3-4 ori pe zi, pentru piscinele private, si de 5 ori pe zi in cazul piscinelor publice. Nu uita ca un echipament de filtrare mai puternic reduce timpul de reciclare a apei piscinei, astfel ca, acelasi volum de apa va putea trece de mai multe ori prin filtru.

Importanta pompelor de piscina in filtrarea apei

Pentru ca filtrarea apei din piscina sa fie facuta corespunzator, trebuie sa asiguram circulatia apei, iar pompa de piscina exact asta face. Ea are rolul de a trimite apa din bazin la filtru pentru a putea fi eliminate impurtiatile, praful si mizeria, iar dupa curatare, pompa e cea care o trimite inapoi in bazin.

Viteza de filtrare este data de performanta pompei. Fiecare pompa are la randul ei o curba de performanta. Coloana de apa influenteaza debitul, astfel cu cat este mai mare coloana de apa cu atat debitul scade pentru ca greutatea apei ce trebuie impinsa in sus este mai mare.

Exemplu: o pompa de 3cp (cai putere) are aproximativ 32mc/h la o referinta de 10 m coloana de apa. 10 m coloana de apa sunt egali cu 1 bar presiune. Pe orizontala la 100m liniari avem 1 bar. Asadar, presiune mare=debit mic la pompa. De aceea, pompa potrivita pentru un filtru de nisip trebuie sa faca o presiune in functionare de 0,8-1,0 bari iar cand ajunge la 1,2 bari trebuie facuta spalare de filtru.

Atentie! De la 1,5 bari in sus riscul de avarii creste, iar apa trece foarte repede prin nisip si scade performanta de filtrare dramatic.

pompa-piscina

 

Daca te intrebi cat timp trebuie sa ruleze pompa pentru piscina ta, e bine sa stii ca factorii determinanti sunt dimensiunea pompei, a piscinei si numarul de inotatori. O regula generala ne spune ca pompa trebuie sa fie pornita aproximativ 1h pentru fiecare 10° de temperatura, asadar, cu cat temperatura creste, timpul de filtrare trebuie si el marit.

Pentru a alege cea mai buna pompa de piscina trebuie sa tii cont de volumul de apa al bazinului, de tipul de filtru folosit, dar si de accesoriile piscinei.

Apeleaza la opinia unui specialist pentru a alege modelul de pompa cel mai potrivit bazinului tau!

II. Echilibrarea apei: reglarea pH-ului, alcalinitatii, duritatii si temperaturii apei

Factorii principali care influenteaza tratamentul apei sunt pH-ul, alcalinitatea si duritatea apei – ei depind unul de celalalt, asa ca toti trebuie adusi in echilibru pentru a obtine cea mai buna calitate a apei din piscina.

Reglarea acestor parametrii se face cu echipamente si produse speciale pentru fiecare in parte.

1. Reglarea pH-ului sau potentialul hidrogen

piscina-cu-apa-neintretinuta-corect

 

Termenul de pH al apei din piscina se refera la cantitatea de acizi si baze, adica aciditatea apei. Nivelul corect al pH-ului apei din piscina trebuie sa se incadreze in intervalul 7.2 si 7.6. In cazul in care depaseste 7.6, acesta actioneaza asupra celorlalte substante chimice din apa si poate provoca iritatii cutanate sau ale ochilor, tulburarea apei sau aceasta poate deveni coroziva pentru elementele de metal ale bazinului.

Ce echipamente si produse folosim pentru reglarea pH-ului?

Masurarea pH-ul apei se poate face manual, folosind un tester pH sau automat, printr-un dispozitiv smart, care verifica si controleaza automat nivelul de pH din bazin pentru a-l aduce in limite normale.

Pentru a regla manual pH-ul este necesara introducerea testerului in apa din piscina pret de cateva secunde. Culoarea testerului iti va indica daca pH-ul trebuie crescut sau scazut – pentru asta putem folosi urmatoarele produse:

Corector pH minus

Pentru scaderea pH-ul apei, un produs foarte utilizat este bisulfatul de sodiu. Acesta este un compus granulat cu dizolvare rapida care reduce nivelul pH-ului apei cand acesta este mai mare de 7,6.

Indicatii de folosire:

 • Pentru scaderea nivelului pH cu 0,1 unitati este recomandat sa adaugi 1 kg  la 100 m3 de apa, in functie de nivelul masurat.
 • Umple o galeata cu apa si varsa granulele peste apa. Amesteca cu o tija de plastic sau lemn.
 • Raspandeste uniform in perimetrul piscinei sau in dreptul insuflatoarelor, de preferinta seara, cand piscina nu mai este utilizata.
 • Nu turna in skimmere sau direct pe alte parti componente ale piscinei. Continua filtrarea.

apa-curata-piscina

 

Corector pH plus

In cazul in care pH-ul este prea mic, el trebuie ridicat cu ajutorul unui corector pH plus. De regula, se foloseste o solutie pe baza de carbonat si bicarbonat de sodiu, care creste atat nivelul de pH, cat si alcalinitatea. Produsul trebuie folosit in momentul cand pH-ul apei este mai mic de 7 sau alcalinitatea scade sub 10°.

Indicatii de folosire:

 • Pentru cresterea pH-ului cu 1 unitate: 0,6 kg la 100 m3 de apa, iar pentru cresterea alcalinitatii cu 10° se utilizeaza 1,5 kg pentru 100m 3 de apa.
 • Umple un vas cu apa si varsa solutia peste apa. Amesteca cu o tija de plastic sau lemn.
 • Raspandeste uniform in perimetrul piscinei sau in dreptul insuflatoarelor, de preferinta seara, cand piscina nu mai este utilizata.
 • Nu turna in skimmere sau direct pe alte parti componente ale piscinei. Continua filtrarea.

intretinere-piscina

 

2. Stabilizarea TH-ului (Titlu Hidrotimetric) sau duritatea apei

TH-ul face referire la cantitatea calciului si magneziului din apa, cunoscuta si sub denumirea de duritate a apei. Aceasta duritate ar trebui sa fie cuprinsa intre 180 si 400 ppm (parti per milion), iar ideal este sa fie mentinuta undeva la 225 ppm. Cand nivelul de duritate depaseste valorile indicate, apa devine calcaroasa, provocand pete calcaroase pe piesele si pereteii piscinei, iar daca duritatea scade sub limitele normale, apa devine dulce, in general fiind acida, deci coroziva.

Ce echipamente si produse folosim pentru reglarea duritatii apei?

Pentru a masura duritatea apei, e indicat utilizarea unui kit de testare a apei. Iar pentru reglarea cantitatii de clor din apa se folosesc solutii speciale: pentru a scadea duritatea apei se foloseste solutie pe baza de hexametafosfatul de sodiu sau anticalcar lichid, iar daca e nevoie de cresterea duritatii apei este indicat carbonatul de calciu dihidrat.

In ambele cazuri, raspandeste uniform amestecul chimic in piscina sau in dreptul duzelor de refulare. Apoi, e indicat sa continui filtrarea minim 6-8 ore.

produse-curatare-piscina

 

3. Reglare nivelului de TAC (Titlul Alcalimetric Complet) sau alcalinitatea apei

TAC-ul este cantitatea de carbonati din apa, denumita si alcalinitatea apei, ceea ce reprezinta capacitatea apei de a rezista la schimbarile bruste de pH, mentinandu-l constant. Valorile normale al alcalinitatii se incadreaza intre 80 si 150 ppm, nivelul ideal fiind intre 100 – 120 ppm. In cazul in care alcalinitatea depaseste limitele normale, exista riscul formarii calcarului in bazin, iar atunci cand nivelul de alcalinitate scade prea mult, se poate ca ph-ul sa fie blocat sau sa oscileze, iar asta duce la corodarea echipamentului piscinei.

Ce echipamente si produse folosim pentru reglarea alcalinitatii apei?

Masurarea alcalinitatii apei se poate face cu ajutorul unui tester de apa digital. In cazul cand alcalinitatea apei trebuie crescuta, ea poate fi reglata cu bicarbonat de sodiu, iar pentru ca alcalinitatea sa fie diminuata se pot folosi produse pe baza de bisulfat de sodiu, cum este pH-ul granulat.

Pentru ambele cazuri puneti doza necesara de solutie intr-un vas cu apa, iar amestecul obtinut trebuie eliberat pe toata suprafata piscinei.

tratare-apa-piscina-curata

 

4. Reglarea temperaturii apei

Pentru o apa echilibrata, trebuie sa ne asiguram si ca temperatura apei piscinei este mentinuta in parametrii corespunzatori, atat pentru confortul inotatorilor, dar si pentru a evita formarea condensului sau a evaporarii.

Sfatul specialistului: In general, trebuie sa ai grija ca temperatura aerului sa fie cu 2 grade mai mare decat cea a apei. Atunci evaporarea este minima, adica ai parte de economie la incalzirea apei, dar si la curent, prin reducerea perioadei de functionare a dezumidificatorului.

Ce echipamente si produse folosim pentru reglarea temperaturii apei?

Inainte de a regla temperatura apei, e nevoie sa stim temperatura initiala. Masurarea acesteia se face cu ajutorul unui termometru de piscinaclasic sau digital, care se introduce in bazin.

Pentru o temperatura optima a apei, piscina exterioara trebuie montata de la bun inceput intr-o zona care beneficiaza de soare, pentru ca temperatura apei va creste cu ajutorul caldurii naturale.

temperatura-corecta-apa-piscina

 

Daca piscina este folosita in perioadele cand temperatura de afara nu e suficient de mare ca sa incalzeaza apa piscinei, se recomanda utilizarea unui sistem de incalzire a apei, cum sunt schimbatoarele de caldura, incalzitoarele electrice sau pomple de caldura pentru piscina, ca sa beneficiezi de conditiile optime pentru scaldat.

Sistemul de incalzire a apei are atat rolul de a elimina riscul inghetului in zilele sezonului rece, in special pe durata noptii cand temperaturile pot fi negative, dar si de a mentine o temperatura constanta, ceea ce il face potrivit si pentru piscinele acoperite pe tot parcusul anului.

Consulta un specialist pentru a obtine informatii despre cele mai bune produse pentru echilibrarea cat mai adecvata a apei piscinei tale.

III. Tratamente pentru dezinfectarea si limpezirea apei piscinei

1. Tratamentul apei de piscina cu clor

Clorul este unul dintre cei mai folositi dezinfectanti in igienizare apei din piscine si cazi cu hidromasaj. Datorita eficientei extreme dar si a pretului accesibil majoritatea persoanelor il prefera cand este vorba de tratamentul eficient al apei.

nivel-clor-piscina

 

Clorinarea regulata elimina bacteriile daunatoare ce ne pot pune in pericol sanatatea, oxideaza si impiedica dezvoltarea algelor. Invatand cum sa testezi apa piscinei in mod corespunzator, vei fi capabili sa cunosti clorul rezidual si cerintele pentru apa din piscina. Nivelul de clor din piscina trebuie verificat zilnic pentru a te asigura ca il mentii in parametri si ai o dezinfectare corecta.

Cat clor trebuie pus in piscina?

Pentru a identifica cantitatea corecta de clor ce trebuie pusa in piscina, ar trebui sa luam in considerare mai multi factori.

Principalii factori sunt suprafata si volumul piscinei, pentru ca acestia afecteaza in mod direct cantitatea de clor ce trebuie introdusa in piscina. Piscinele care au un volum mare de apa contin cantitati mai mari de contaminanti. Aditional, o piscina cu o suprafata mare are o rata de evaporare a apei si a clorului mai mare. Asadar, cu cat volumul si suprafata este mai mare cu atat mai mult clor va trebui sa utilizati.

In afara de volumul apei din piscina in sine, exista si alti factori care ne ajuta sa determinam cat de eficient va fi clorul adaugat in apa piscinei. In continuare amintim cativa dintre acestia.

Temperatura apei din piscina

Temperatura in mod normal afecteaza cantitatea de clor ce trebuie folosita in diferite feluri. O piscina cu o apa mai calda necesita o cantitate mai mare de clor.

temperatura-apa-piscina

 

Expunerea la soare

Cand clorul nestabilizat este expus direct la razele soarelui, acesta este evaporat cu usurinta. De fapt, razele soarelui distrug aproape toata cantitatea de clor din piscina in cateva ore. Asta inseamna ca daca piscina este expusa mult timp la soare, vei avea nevoie de o cantitate mai mare de clor in piscina.

Cantitatea de acid cianuric

Acidul cianuric (stabilizant), scade evaporarea clorului expus la razele soarelui in special la piscinele exterioare.

Daca folosesti orice stabilizant in piscina, atunci trebuie sa introduci clor mai des in piscina pentru a pastra concentratia ppm corecta de clor. Cand cumperi stabilizant, poti opta pentru unul ce contine deja clor in compozitie.

Daca clorinezi piscina zilnic, clorul stabilizat este cea mai buna alegere. De asemenea poti opta pentru stabilizant si clor nestabilizat separat. Această varianta este mai buna cand doresti sa efectuezi tratament soc in piscina si sa stabilizezi clorul ulterior.

Este recomandat sa masori periodic nivelul de acid cianuric din apa si sa il mentii sub 80 miligrame/litru. Acesta poate fi micsorat prin completarea cu apa proaspata pentru a mentine nivelul apei la adancimea dorita ca urmare a pierderilor prin evaporare sau a clatirii filtrului cu nisip prin evacuarea apei murdare.

piscina-curata

 

Consulta catalogul Piscine Service si alege dintre accesoriile si produsele de intretinere si curatare piscine pe cele de care bazinul tau are nevoie!

Sa intelegem diferenta dintre clorul liber si clorul combinat din piscina

Proprietarii de piscina devin de multe ori confuzi datorita tipurilor variate de clor prezente in piscina, ceea ce conduce catre nesiguranta asupra tipului de test de clor necesar pentru piscina. Piscina contine trei tipuri de clor si anume:

– Clor liber

– Clor combinat

– Clor total

Pentru a intelege diferenta dintre acestea, iata cateva exemple:

Clor liber disponibil sau clor liber

Clorul liber disponibil sau clorul liber este determinant pentru abilitatea acestuia de a dezinfecta apa piscinei. Acesta este nivelul citit al concentratiei de ioni de hipoclorit si acid hipocloros din apa piscinei masurat in ppm (parti pe milion)

Acidul hipocloros se formeaza atunci cand un compus pe baza de clor se dizolva in apa. Acidul hipocloros este principala forma de clor care functioneaza ca dezinfectant in piscină. Pe scurt, clorul liber este partea de apa clorinata ce nu a intrat in reactie cu vreun contaminant din apa si ajuta la omorarea bacteriilor sau a altor contaminanti din apa. Cand nivelul pH-ului este 6.0 o parte din acidul hipocloros incepe sa se modifice in ioni de hipoclorit, apoi formeaza din nou acid hipocloros. Acidul hipoclorit este un tip de dezinfectant functional de clor, dar nu asa de puternic precum acidul hipocloros. Pentru a mentine clorul cat mai activ posibil este vital sa pastram nivelul pH intre 7.2 si 7.8.

tratare-piscina

 

Pentru a mentine apa piscinei la o calitate ideala, clorul liber trebuie sa fie intre 1.0 si 3.0 ppm (parti pe milion). In piscinele publice nivelul de clor acceptat este cuprins intre 0.5 si 1.0 ppm. Poti masura nivelul de clor liber cu un kit de tester DPD sau benzi de testare, dar nu cu testerele OTO, care nu vor functiona deoarece acestea nu vor indica nivelul de clor liber.

Clorul combinat disponibil

Cand clorul intra in contact cu compusi de amoniac si azot in apa, cum ar fi urina sau transpiratia, reactioneaza si formeaza azot si cloramina. Cloramina inseamna acel miros urat de clor ce provoaca iritatii ale ochilor inotatorilor.

Cloramina este ceea ce numim clor combinat. Clorul combinat nu este activ in omorarea bacteriilor sau a contaminantilor in comparatie cu ionii de hipoclorit sau acidul hipocloros care fac asta. Clorul combinat poate fi modificat usor in nitrogen si apa prin procesul de clorinare soc.

Asadar, cloramina este motivul principal pentru care majoritatea persoanelor evita piscinele publice pe baza de clor din cauza mirosului urat, resimtit mai ales la piscinele acoperite. Multi proprietari de piscine publice neglijeaza nivelul de cloramina din apa din diferite motive (personal instruit necorespunzator, economie la consumul de clor etc.).

apa-piscina-nesanatoasa

 

Pentru o calitate a apei ideala in piscinele publice, clorul combinat trebuie mentinut la valori cat mai mici, de preferat la valoarea sa minima, de 0.2 mg/l, iar nivelul maxim acceptat este de 0.5mg/l. In cazul in care se depaseste aceasta valoare, apa are un miros puternic de clor, si poate fi o sursa de infectie, alergie sau un factor iritant pentru piele. Solutia este superclorinarea si reimprospatarea apei, cel mult o data pe saptamana. De asemenea, asa cum mai subliniat, nivelul de pH trebuie pastrat intre 7.2 si 7.8.

Pentru a afla nivelul de clor combinat, poti folosi un tester fotometru, care indica, de regula, atat nivelul de clor liber, cat si clor total, dar iti poate oferi acces si la alti parametrii ai apei.

Sfatul specalistului: Daca te afli la o piscina publica si resimti cele descrise mai sus, ar fi de preferat sa o eviti pana la remedierea problemelor.

Clorul total

Clorul total este simpla adunare a nivelului dintre clorul combinat cu clorul liber. Nivelul de clor total acceptat in piscine este cuprins intre 1.0 si 3.0 ppm pentru a mentine o apa a piscinei sanatoasa – orice nivel mai mare sau mai mic poate duce la diverse probleme oculare sau la alergii.

piscina-publica

Echipamente si substante pentru intretinerea apei din piscina cu clor

Exista 2 procese de tratare a apei cu clor: tratamentul soc, completat de tratamentul de intretinere.

Tratamentul soc al clorului este tratamentul initial care se aplica apei piscinei pentru a elimina cloramina si algele care s-au creat sau aspectul tulbure al apei. Acest tratament presupune cresterea brusca pentru scurt timp a cantitatii de clor din piscina cu de pana la 5 ori mai mult clor decat de obicei.

Dupa tratamentul soc, apa piscinei trebuie inlocuita cu alta noua, iar acest proces poate fi daunator pentru peretii bazinul, astfel ca e indicat sa aiba loc de maxim doua ori pe sezon.

Produsele recomandate pentru tratamentul soc sunt tabletele sau granulele de clor stabilizat, care reprezinta o substanta efervescenta care elibereaza rapid clorul, eliminand astfel bacteriile si alte microorganisme din bazin.

Dozare si mod administrare in cazul tabletelor de clor stabilizat:

 • Tratament initial sau soc: 20-30 pastile / 100 mc apa
 • Tratament mentinere: 12-18 pastile / 100 mc apa / zi
 • Mentine nivelul clorului liber din piscina intre 0,5 si 1,5 mg/l.
 • Amesteca pastilele cu apa dintr-un vas cu o tija de plastic sau lemn.
 • Varsa amestescul obtinut uniform in bazin sau in dreptul insuflatoarelor, de preferinta seara, cand piscina nu mai este utilizata.
 • Nu turna in skimmere sau direct pe alte parti componente ale piscinei.
 • Dupa finalizarea procesului, continua filtrarea.

Dozare si mod administrare pentru granulele de clor stabilizat:

 • Tratament initial sau soc: 0.3 – 0.5 kg / 100 mc apa
 • Tratament mentinere: 0.18 – 0.3 kg / 100 mc apa /zi
 • Restul pasilor sunt identici cu cei de la tabletele de clor

apa-cristalina

Tratamentul de lunga durata cu clor este tratamentul care se aplica dupa tratamentul soc pentru a mentine in continuare o apa curata in bazin.

Produsele potrivite pentru tratamentul de lunga durata sunt tabletele pe baza de clor lent, denumit astfel tocmai pentru ca are o dizolvare lenta.

Dozare si mod administrare:

 • Tratament mentinere: 5-7 tablete / 100 m3 apa / saptamanal.
 • Mentine nivelul clorului liber din apa intre 0,5 si 1,5mg/lt.
 • Se pun in skimmere sau in dozatorul de clor pastile.

Printre avantajele tratamentului cu clor se numara faptul ca este o solutie foarte eficace, ieftina, usor de folosit, poate fi si o optiune preventiva, fiind un bun algicid. In ceea ce priveste dezavantajele tratamentului cu clor, acesta este iritant pentru piele si mucoase, nu are un miros placut, si are nevoie de un stabilizant pentru a-si conserva calitatile de dezinfectant pe o perioada lunga.

2. Tratamentul apei prin electroliza cu sare

Tratarea apei din piscina cu sare se numeste electroliza cu sare si reprezinta o optiune ecologica fata de tratamentul cu clor.

Procesul de electroliza cu sare se realizeaza simplu, cu ajutorul unui echipament numit electrolizor sare. Dupa 24 de ore de la introducerea sarii in apa piscinei, sistemul de electroliza este pus in functiune, astfel ca, la contactul cu apa, apa sarata trece prin electrolizor si se transforma in clor natural. Acesta distruge bacteriile rapid, inainte de a reveni la starea de sare. In acest mod, are loc un ciclu constant, care ofera o igienizare continua a apei.

intretinere-apa-din-piscina

 

Dozare si mod administrare:

 • Pune sarea direct in apa din piscina.
 • Porneste filtrarea pentru a da startul procesului de electroliza.
 • Dozajul este de intre 1-5g sare/ 1l apa trata, in functie de performanta echipamentului. Cele cu nivel redus de sare creaza un mediu mai putin coroziv.

Principalele avantaje ale tratamentului apei prin electroliza cu sare constau intr-o apa sanatoasa, procesul acesta fiind unul natural, este un procedeu mai rapid ca tratamentul cu clor, este o varianta foarte economa, mai ales ca nu mai e nevoie de adaugarea altor produse de clorinare, si nici de manipularea clorului. Punctele slabe ale electrolizei cu sare ar fi faptul ca apa este mai sarata decat cea obisnuita de piscina, iar pH-ul trebuie supravegheat regulat pentru un echilibru al apei, deoarece electroliza produce soda, care influenteaza direct nivelul pH-ului.

Sfatul specialistului: Clorul emana gaz toxic, motiv pentru care spatiul de depozitare a electrolizorului de sare trebuie asigurat cu ventilatie si cu o tavita sub recipient pentru a evita combinarea accidentala a clorului cu solutia de pH – impreuna au o reactie periculoasa (explozie).

3. Tratamentul apei cu oxigen activ

apa-sanatoasa-piscina

 

Tratamentul apei cu oxigen activ vine in sprijinul celor care, din diverse motive se feresc de tratarea apei cu produse pe baza de clor. Procesul de folosire este asemanator cu cel al clorului, doar ca oxigenul activ are la baza peroxidul de hidrogen.

Produsele folosite la acest tratament sunt oxigenul activ lichid sau pudra. Ambele au o putere mare de dezinfectie, bacteriile, ciupercile, virusii si algele fiind eliminate. Substanta isi face efectul in cam 3 saptamani de la introducerea ei in apa.

Dozare si mod administrare pentru produsul lichid:

 • Tratament initial: 2.0 lt /100 mc apa.
 • Tratament soc 10 lt /100 mc apa. Mentineti filtrarea pornita pentru 24 ore.
 • Tratament mentinere: 5.0 lt / 100 mc apa / saptamanal.
 • Cu instalatia de filtrare pornita, in dozele prescrise se toarna intr-o galeata cu apa.
 • Raspandeste uniform in perimetrul piscinei sau in dreptul refularilor, de preferinta seara, cand piscina nu mai este utilizata.
 • Nu turna produsul in skimmere sau direct pe alte parti componente ale piscinei. Continua filtrarea minim 8 ore.
 • Pentru tratament automat cu pompa de dozare.

Plusurile tratarii apei cu oxigen ar fi faptul ca nu are un miros specific, nu influenteaza nivelul de pH, adica acesta ramane neutru, nu irita pielea si ochii, este o solutie eficienta de prevenire pentru aparitia algelor si este ecologic. Dezavantajele procesului de tratare a apei cu oxigen: nu rezista la temperaturile ridicate si este potrivit doar pentru piscinele de dimensiuni standard, nefiind eficace pentru cele foarte mari, si, cel mai important: legislatia Romaniei nu accepta aceasta solutie pentru piscinele publice.

tratamente-si-intretinere-apa-piscina

 

4. Dezinfectarea apei cu ozon si UV

De la inceput trebuie sa precizam ca dezinfectarea apei cu ozon si UV sunt tratamente care nu inlocuiesc tratamentele de baza, ci sunt doar complementare lor, astfel ca, orice tratament cu ozon si/sau UV trebuie combinate cu un dezinfectant traditional, precum clor sau brom, pentru o apa cat mai curata.

Tratamentul apei cu ozon se face cu ajutorul unui aparat numit ozonificator, care are rolul de a schimba oxigenul in ozon, care distruge rapid orice germeni si virusi din apa piscinei, fara a fi adaugate alte substante chimice.

Printre avantajele dezinfectarii apei cu ozon se numara scaderea duritatii apei la nivelul dorit, ceea ce inseamna o apa limpede, compozitia apei nu se schimba – pH neutru, nu provoaca alergii, este un proces 100% natural si automatic, asta pentru ca ozonficatorul ramane constant in functiune. Cel mai mare dezavantaj al ozonului este ca dezinfecteaza partial, avand o durata de viata mica, astfel, el trebuie combinat cu clor in mod regulat pentru eficacitate ridicata.

mentinere-apa-piscina

 

De regula, tratamentul cu ozon se combina cu dezinfectarea UV.

Tratarea apei cu UV are la baza tratarea apei cu lumina UV, care distruge bacteriile, algele si microorganismele.

Pentru tratamentul apei cu UV vei avea nevoie de sisteme speciale, cum este Sterilizatorul UV Quantum, care are urmatoarele caracteristici:

 • Combina tehnologia fotocatalitica si radicalii de hidroxili: cel mai puternic oxidator dovedit
 • Singurul tratamentul care distruge instantaneu toate bacteriile, microorganismele, agentii patogeni si virusii gasiti in apa, pe care nici clorul sau alte tratamente nu le pot atinge, inclusiv Naegleria Fowleri si Adenovirus
 • 55W pentru debite de pana la 14m³ / ora (volum de piscina 65m³)
 • Asigura o reducere semnificativa a consumului de substante chimice
 • Reactia este cuprinsa in interiorul camerei care elibereaza numai apa curata si pura
 • Vine pre-asamblat cu toti senzorii si componentele de comanda necesare
 • Sterilizare superioară fara compromisuri pentru sanatate; elimina inflamarea ochilor, iritarea pielii, parul decolorat, mirosuri puternice, fara a crea niciun risc pentru sanatatea utilizatorilor piscinei
 • Compatibil cu apa sarata sau apa de mare
 • Durata de viata a lampii este de 14.000 ore
 • Sistemul UV Quantum este livrat complet cu comutator de debit si indicator de viata a lampii

Punctele forte ale tratamentului apei cu UV stau in calitatea apei, care este superioara, pentru ca nu mai sunt folosite alte chimicale; este inodora si nu irita piele, ochii sau parul; este o solutie ecologica. Dezavantajele acestui tratament ar fi faptul ca necesita si folosirea clorului sau bromului, dar intr-o cantitate foarte mica; de asemenea, metalele din apa nu sunt indepartate.

5. Tratamentul apei de piscina cu brom

tratare-piscina-brom

 

O alta optiune pentru tratare apei este si tratamentul cu brom, acesta fiind un dezinfectant foarte puternic la un pH ridicat. Curata apa piscinei instantaneu prin eliminarea tuturor bacteriilor, ciupercilor si oricaror alte organisme daunatoare apei. Bromul este folosit ca inlocuitor pentru clor, dar poate fi si combinat eficient cu clorul.

Tratamentul soc cu brom este un proces de curatare a apei piscinei de alge si alte bacterii care s-au creat in bazin, avand rolul unei sterilizari inaintea tratamentului de lunga durata.

Tratamentul de lunga durata presupune adaugarea bromului intr-un dozator de brom sau intr-un brominator unde se dizolva lent. Produsele pentru acest tratament sunt pastilele sau tabletele cu doza unica.

Atuurile tratamentului cu brom: lipsa efectelor iritante, simplu de folosit si nu are nevoie de stabilizant, are proprietati preventive de algicid si poate fi folosit la temperaturi ridicate, fiind foarte eficace. Ca si minusuri, tratamentul cu brom este de regula mai scump ca cel cu clor.

IV. Tratamente pentru mentinerea apei in parametrii normali

apa-piscina-curata-sanatoasa

 

Dupa ce ai terminat cu procesele de tratare ale apei, misiunea ta pentru a te bucura de o apa de piscina sanatoasa nu a luat sfarsit. Calitatea apei trebuie intretinuta in mod constant prin tratamente de mentinere, iar cel mai des intalnit si indicat este tratamentul apei cu algicide.

Tratamentul apei cu algicide

Algele apar si se inmultesc in bazin in special la temperaturi ridicate, care duc mai apoi la inverzirea apei,  treptele si peretii piscinei devenind alunecosi. Ca sa nu ajungi in aceasta situatie e indicat sa folosesti, pe langa substantele dezinfectante, si produse antialgice. Acestea au rolul de a preveni aparitia algelor sau de a stopa procesul de dezvoltare si a impiedica formarea altor alge noi.

Pentru tratarea apei cu algicide, preventiv poti folosi un tratament soc pe baza de clor cu diclor granulat sau clor cu actiune rapida sub forma de pastile sau tablete; produsul se distribuie direct in apa piscinei sau in skimmere, iar dupa ce clorinarea a luat sfarsit, e nevoie sa adaugi si o substanta antialge.

apa-infectata-piscina

 

Tratamentul de intretinere consta in completarea procesului de clorinare cu tablete de clor, care se distribuie in skimmer, pentru ca clorinarea reziduala sa aiba loc continuu, fara a fi nevoie de adaugarea clorului zilnic. De regula, se introduce aproximativ 1 tableta de clor pe saptamana, care, cu aceeasi frecventa, va trebui urmata de o dezinfectare cu o substanta antialge, direct in apa.

Dozare si mod administrare pentru produsul antialge:

 • Tratament initial: 3,0 litri /100 mc apa
 • Tratament intretinere: 1,0 litru / 100 mc apa / saptamana.
 • Cu instalatia de filtrare pornita, in dozele prescrise, distribuie uniform in bazin sau in dreptul duzelor de refulare, de preferinta seara, cand piscina nu mai este utilizata.
 • Nu turna in skimmere sau direct pe alte parti componente ale piscinei.
 • Continua filtrarea minim 6 – 8 ore.

Sfatul specialistului: Foloseste un agent de limpezire pentru a indeparta orice urma de particule din apa. In cazul in care piscina ta este in mod special sensibila la aparitia algelor, foloseste un tratament antialge in mod regulat.

Atentie! Toate recomandarile cu privire la administrarea si dozarea produselor sunt cu titlul informativ. Fiecare produs poate avea specificatiile sale, de aceea iti recomandam sa citesti cu atentie instructiunile de utilizare.

Daca doresti un echipament automat pentru piscina ta, in pas cu ultimele tehnologii, ti-am pregatit un ghid despre sistemele smart de intretinere si monitorizare pentru piscina

Care sunt costurile de tratare si intretinere a apei piscinei?

apa-piscina-murdara

 

Costurile de tratare si intretinere a piscinei sunt influentate de o serie de factori, de la perioada, sezon sau extra-sezon, dimensiunile bazinului, pana la echipamentele si solutille de intretinere folosite.

In ceea ce priveste costurile din extra-sezon, ele sunt inexistene, avand in vedere ca in timpul iernii piscinle exterioare vor fi inchise si redeschise abia cand perioada de imbaiere va incepe din nou.

Pentru mententa piscinei in timpul sezonului, costurile se pot reduce doar la umplerea sau completarea cu apa a bazinului si achizitionarea produselor de curatare si ingrijire a apei, in cazul in care esti un proprietar experimentat si poti face alegerile cele mai bune pentru piscina ta. Insa daca ai nevoie de ajutor, poti apela la serviciile de specialitate, situatie in care cresc automat si costurile. Preturile pornesc de la aproximativ  200 de euro pe luna in cazul piscinelor private de dimensiuni 8 metri / 4 metri si ajung la 300 de euro in cazul piscinelor de 12 metri / 6 metri, iar pentru piscinele publice, preturile pot atinge pana la 1200 de euro intr-o luna.

Mai multe detalii despre procesele de mentenanta ale piscinei in fiecare sezon poti gasi in ghidul despre intretinerea piscinei vara si in extra-sezon.

Unde gasesti produse pentru ingrijirea piscinei tale?

piscina-cu-apa-sanatoasa

 

Acum ca stii totul despre cum sa-ti intretii apa piscinei, esti gata sa incepi procesul de mentenanta, si probabil te intrebi de unde iti poti achizitiona produsele necesare. Piscine Service este un magazin online de specialitate unde poti gasi toata gama de substante pentru tratarea apei din piscina, precum si sisteme de masurare si control complet automate.

Ai nevoie de servicii profesionale de intretinere piscina?

Distribuie articolul