Cum poti folosi piscina si iarna, in extra-sezon: Solutii de incalzire si acoperire care prelungesc timpul in care te poti bucura de ea

prelungire-sezon-piscina-iarna

Chiar daca vine iarna, nu e nevoie sa inchizi piscina, ci doar sa iei cateva masuri ca sa ii prelungesti sezonul. Da, piscina poate fi folosita si pe timp de iarna la fel de usor.

Din fericire, cand temperaturile incep sa scada, chiar si la multe grade sub minus, te poti bucura in continuare de piscina ta cu ajutorul celor doua solutii care prelungesc sezonul: sistemele de incalzire si sistemele de acoperire.  

Dar ce sisteme sunt cele mai potrivite pentru piscina ta pe timp de iarna? Exista o varietate de optiuni, iar varianta ideala depinde de numerosi factori, precum: marimea si tipul piscinei, sistemul de incalzire al casei, cand si cat de des iti doresti sa inoti in perioada rece, cat si de ce temperatura vrei sa aiba apa.

Fie ca ai o piscina exterioara sau o piscina acoperita, afla in continuare din acest ghid care sunt cele mai populare si eficiente solutii pentru pentru prelungirea sezonului de imbaiere, cu avantaje si dezavanataje, cat si ce costuri implica fiecare.

temperatura-potrivita-apa-piscina

Cate grade trebuie sa aiba apa piscinei?

Indiferent de sezon, cu siguranta nu iti doresti sa inoti intr-o apa rece. Pe de alta parte, apa prea calda poate sa formeze bacterii, alge sau alte microorganisme daunatoare sanatatii.

Temperatura ideala pentru piscinele recreative este de 29 °C pentru adulti, iar bazinele olimpice sunt incalzite, de regula, la o temperatura de 25 °C pana la maxim 28 °C.

Totusi, tine cont ca bebelusii, copiii si persoanele varstince au nevoie de o apa ceva mai calda fata de limita normala, o temperatura de 30-31 °C fiind cea recomandata.

Sistemele de incalzire a apei din piscina pe timp de iarna

Chiar si in zilele cele mai calduroase de vara, temperatura apei nu va depasi 25 °C. Deci cum aducem apa piscinei la o temperatura confortabila, in special in perioada rece?

Cea mai buna solutie este sa alegi echipamentele de incalzire pentru piscina, care te vor ajuta sa aduci apa si sa o mentii la o temperatura de pana la 30 °C. Astfel, vei putea sa folosesti cu incredere piscina, nu doar in lunile sezonului cald, dar si toamna, sau chiar intreg anul.

sisteme-incalzire-apa-piscina-iarna

Pe baza de energie electrica, gaz natural sau energie solara, iata care sunt sistemele de incalzire a apei din piscina potrivite in sezonul rece:

1. Incalzitoarele electrice pentru piscina

Incalzitoarele electrice sunt unele din cele mai populare echipamente pentru incalzirea apei, fiind disponibile intr-o varietate mare. Acestea se instaleaza direct pe circuitul de filtrare si creeaza caldura cu ajutorul curentilor electrici, odata ce sistemul de filtrare al piscinei este pornit.

Incalzitoarele electrice pot fi prevazute cu termostat electronic, afisaj digital sau ceas programator, care ajuta la reglarea si mentinerea temperaturii apei din piscina.

Deoarece folosesc cantitati mari de energie electrica, incalzitoarele electrice sunt cel mai des utilizate pentru a incalzi piscinele de mici dimensiuni.

Atentie! Daca ai o piscina cu apa sarata sau ii aplici tratamentul de dezinfectie prin electroliza, specialistii recomanda folosirea unui incalzitor electric din titan, acesta avand o rezistenta mai ridicata impotriva coroziunii.

In cat timp se incalzeste apa din piscina cu un incalzitor electric?

Pentru incalzirea apei din piscina nu este necesar ca incalzitorul electric sa stea pornit non-stop. Este suficient sa-l pornesti in jur de 2 zile, temperatura obtinuta fiind apoi mentinuta.

incalzire-piscina-sezon-rece

Avantajele incalzitorului electric pentru piscina

 • Usor de instalat
 • Necesita intretinere minima
 • Incalzeste rapid apa piscinei
 • Nu polueaza aerul
 • Are o durata de viata mare

Dezavantajele incalzitorului electric pentru piscina

 • Necesita cantitati mari de energie electrica

 

Iata cateva exemple de incalzitoare din mai multe game de pret:

1. Incalzitor electric piscina Nano Splasher, putere electrica de 3 kW

2. Incalzitor electric de piscina Flow Line, putere 6 kW

3. Incalzitor pentru piscina 3kW, model R3K

Prelungeste sezonul piscinei cu încălzitoarele electrice!

2. Schimbatorul de caldura pentru piscina

Schimbatorul de caldura pentru piscina functioneaza cu ajutorul agentului primar produs de centrala termica a locuintei, fie ca e vorba de o incalzire pe baza de lemn, gaz, peleti sau pompe de caldura.

Fiind fabricat din materiale rezistente la coroziune, precum otel inoxidabil sau titan, acesta permite trecerea caldurii de la centrala termica in apa piscinei, crescandu-i astfel temperatura.

De regula, schimbatoarele de caldura functioneaza cu debite mari de lichide cu pierderi mici de presiune.

In cat timp se incalzeste apa din piscina cu schimbatorul de caldura?

Schimbatorul de caldura poate incalzi apa piscinei in aproximativ o zi. Il poti pune in functiune seara, iar ziua urmatoare vei avea apa incalzita. Totusi, pentru a o mentine la temperatura dorita, schimbatorul de caldura trebuie cuplat cu o pompa de caldura, un boiler sau colector solar, chiar daca acestea nu trebuie sa fie mereu active.

echipamente-incalzire-apa-piscina-iarna

Avantajele schimbatorului de caldura

 • Incalzeste apa foarte rapid
 • Poate functiona chiar si la temperaturi foarte joase, independent de energia solara
 • Usor si ieftin de instalat
 • Foarte rezistent

Dezavantajele schimbatorului de caldura

 • Consuma o cantitate mare de energie electrica
 • Mai putin eco-friendly
 • Ofera rezultate mai bune in combinatie cu alte sisteme de incalzire a piscinei

 

Ai mai jos exemple de schimbatoare de caldura pentru piscina din diferite categorii de pret:

1. Schimbator de caldura titan, putere standard 30kW

2. Schimbator caldura B1000, 293kW, pentru piscine de pana la 330 mc

Prelungeste sezonul piscinei cu schimbatoarele de caldura!

3. Pompa de caldura aer – apa

Asa cum ii spune si numele, pompa de caldura aer-apa transfera aerul cald absorbit din atmosfera in apa piscinei. Acest transfer se face pe baza de electricitate, iar pompa nu produce singura caldura.

Astfel, pompa este dependenta de temperatura exterioara, motiv pentru care este cel mai bine sa o instalezi afara, ca sa aiba acces direct la aerul provenit din atmosfera, chiar daca aceasta nu se bazeaza pe energia solara.

Pe ambele parti ale pompei este indicat sa lasi un spatiu de aproximativ 50 cm, iar pe partea unde se afla amplasat ventilatorul este indicata o distanta de 3 pana la 5 m, pentru a permite aerului rece generat de pompa sa fie impins cat mai departe.

cum-incalzesti-apa-piscinei-in-sezonul-rece

Cea mai buna perioada pentru a folosi pompa de caldura pentru piscina este aprilie-octombrie, insa exista si anumite pompe care pot fi utilizate la temperaturi mai scazute.

In cat timp se incalzeste apa din piscina cu pompa de caldura?

Pompa de caldura nu este cel mai rapid sistem de incalzire a apei din piscina, aceasta fiind mai eficienta cand temperaturile de afara sunt mai ridicate, pierzandu-si din eficienta cand temperaturile scad, mai ales cand ajung sub 10 °C.

De obicei, o pompa normala are nevoie de 4-5 zile pentru a aduce apa piscinei la aproape 11°C, deci te poti astepta ca temperatura apei sa creasca cu aproximativ  2 °C/ zi.

Avantajele pompei de caldura pentru piscina

 • Foarte eficienta
 • Costurile de consum sunt reduse
 • Usor de folosit
 • Durabila
 • Nu este dependenta de energia solara
 • Este eco-friendly
 • Ideala pentru a incalzi bazine de dimensiuni mari

Dezavantajele pompei de caldura pentru piscina

 • Pret mare de achizitie
 • Dependenta de temperaturile de afara
 • Are o viteze destul de mica de incalzire a apei

 

Iata cateva pompe de caldura pentru piscina din diferite categorii de pret:

1. Pompa de caldura Easy Temp ECP11, pentru piscine cu un volum de maxim 50 metri cubi de apa

2. Pompa de caldura Bluefire, pentru piscine cu volumul de pana la 65 mc

3. Pompa caldura Heat II, Basic B100M, 230V, 8.5 kW, potrivit piscinelor de pana la 35 mc

Prelungeste sezonul piscinei cu pompele de caldura!

4. Panourile solare termice

panouri-solare-termice-pentru-incalzirea-piscinei

Folosite atat pentru incalzirea casei, cat si pentru incalzirea piscinei, panourile solare termice (colectoarele/ captatoarele solare) sunt sisteme care absorb energia solara si o transforma in energie termica.

Pentru o functionare optima a colectoarelor solare se recomanda instalarea acestora pe o suprafata de 50 – 60% din suprafata piscinei, orientate spre Sud. Cu ajutorul pompei de caldura, apa din piscina ajunge in tuburile panourilor solare si este incalzita de soare, urmand ca apa calda rezultata sa se intoarca in piscina. Acest proces se repeta continuu, pana cand apa ajunge la temeperatura dorita, moment in care apa estre trecuta in recirculare, fara a mai trece prin panouri.

Colectoarele solare termice sunt utilizate de regula de la inceputul primaverii pana toamna tarziu. Iarna, panourile solare pot preincalzi apa, iar o centrala termica o poate aduce la temperatura dorita. Mai mult, ultimele tehnologii permit panourilor solare sa foloseasca nu doar radiatia solara directa, ci si radiatia solara difuza din zilele innorate sau cele cu zapada.

echipamente-incalzirea-piscinei-sezon-rece

In cat timp se incalzeste apa din piscina cu panourile solare

In functie de anotimp si vreme, panourile solare incalzesc apa din piscina cu aproximativ 6-8 °C.

Din pacate, temperatura creata nu se mentine pentru mult timp, din cauza pierderilor de caldura care au loc prin evaporarea si reinnoirea apei. De aceea, ca sa valorifici investitia in panourile solare, este recomandata utilizarea unei prelate, care ajuta la pastrarea indelungata a caldurii apei.

Avantajele panourilor solare pentru incalzirea piscinei

 • Costuri minime sau inexistente de consum si de mentenanta
 • Nu polueaza
 • Durata de functionare depaseste si 20 de ani

Dezavantajele panourilor solare pentru incalzirea piscinei

 • Au un pret ridicat de achizitie si instalare
 • Necesita un spatiu aditional de montare
 • Majoritatea panourilor solare pot fi folosite doar vara sau sunt mai putin eficiente in perioada rece a anuluipanouri-solare-termice

5. Incalzirea piscinei cu lemne

Incalzirea piscinei cu lemne este o metoda mai traditionala, potrivita pentru piscinele de mici dimensiuni, care sunt folosite foarte rar.

Acest sistem functioneaza asemanator unui incalzitor standard de incalzire a apei menajere. Apa rece din bazin este transportata prin intermediul unei pompe submersibile intr-o bobina de cupru, asezata deasupra sursei de foc. Astfel, apa ajunsa in bobina este incalzita si adusa inapoi in piscina.

In cat timp se incalzeste apa din piscina cu lemne

Ca sa incalzesti o piscina de dimensiuni mici cu aproximativ 7 °C o sa dureze in jur de 3-4 zile, iar pentru a-i mentine temperatura este nevoie de aprovizionarea constanta cu lemn. Insa, spre exemplu, daca o ploaie chiar si marunta apare, exista riscul ca apa piscinei sa se raceasca imediat cu pana la 5 °C.

incalzire-piscina-cu-lemne

Avantajele incalzirii piscinei cu lemne

 • Este potrivita daca folosesti o piscina mica si foarte rar

Dezavantajele incalzirii piscinei cu lemne

 • Se recomanda doar la bazinele de mici dimensiuni
 • Este o munca laborioasa
 • Necesita mult timp si o rezerva considerabila de lemne
 • Implica cheltuieli ridicate

SFAT: Daca totusi te intereseaza mai mult pregatirile de iernare pentru piscina, citeste acest ghid de iernare a piscinei – vei afla care sunt cele mai bune practici, daca piscina se goleste ca sa o pregatesti de iarna sau cum iti protejezi piscina de inghet sau alte probleme din timpul iernii.

 

Acoperirea piscinei pe timp de iarna

Daca detii o piscina exterioara in curtea casei, in completarea echipamentelor de incalzire, poti ajuta la prelungirea sezonului de imbaiere si cu anumite sisteme de acoperire a piscinei.

O cantitate substantiala de caldura din apa piscinei se pierde in general la suprafata de contact cu aerul. Pentru a reduce evaporarile si pierderile de caldura, solutia cea mai eficienta este folosirea unui astfel de sistem de acoperire a piscinei.

acoperire-piscina-sezon-rece

Poti alege atat prelatele/ copertinele pentru piscina, speciale pentru sezonul rece, acoperirile automatizate de tip rulou, cat si acoperisurile retractabile. Toate functioneaza pe acelasi principiu, acela de a izola optim caldura si in acest mod, mentin apa calda cat mai mult posibil, reducand pierderile de caldura cu pana la 70%.

Astfel, ajungi sa folosesti sistemele de incalzire cat mai putin si poti face economii substantiale, mai ales in extrasezon.

Sistemele de acoperire a piscinei sunt benefice atat pe timp de zi, cand piscina nu e folosita, cat si noaptea, pentru ca o protejeaza de impuritati, precum si impotriva algelor, care se pot forma din cauza razelor solare.

Atentie! Curata sistemele de acoperire a piscinei de cel putin doua ori pe an cu o solutie speciala, deoarece, de-a lungul timpului, se pot depunde pe acestea diferite impuritati si murdarie, care pot afecta calitatea bazinului si a apei.

acoperire-piscina

Avantajele sistemelor de acoperire a piscinei

 • Protejeaza perimetrul piscinei impotriva accidentelor
 • Reduce costurile de incalzire in extrasezon
 • Curatenia apei din piscina este mentinuta mult mai usor, acest lucru reducand timpul si costurile de intretinere ale acesteia, precum si consumul de chimicale
 • Este un produs ecologic
 • Prelungeste durata de viata a bazinului de inot, pentru ca ofera protectie UV si reduce influenta factorilor ce pot afecta piscina
 • Pastreaza un pH stabil, deoarece nu lasa nicio impuritate sa intre in contact cu apa, care ar putea avea efect asupra pH-ului
 • Ofera protectie in perioada iernii

Dezavantajele sistemelor de acoperire a piscinei

 • Costuri foarte mari de achizitie

 

Descopera cateva sisteme de acoperire a piscinei pe timp de iarna din mai multe game de pret:

1. Acoperire piscina model Klasik, din policarbonat celular de 8mm

2. Acoperire piscina model Casablanca Infinity, din sticla organica compacta de 4mm

Prelungeste sezonul piscinei cu sistemele de acoperire Piscine Service

Costurile pentru sistemele de incalzire si de acoperire a piscinei

costuri-sisteme-prelungire-sezon-piscina

Costurile pentru sistemele de incalzire si acoperire a piscinei pe timp de iarna depind de mai multi factori: tipul de echipament ales, calitatea si eficienta echipamentelor, nivelul de automatizare, dar si pentru ce tip de piscina urmeaza sa le utilizezi, precum si dimensiunea piscinei. Trebuie sa iei in calcul atat costurile de achizitie, cat si costurile de instalare si mentenanta.

Cu aproximatie, iata ce preturi de achizitie exista pentru fiecare sistem in parte:

Contacteaza un specialist Piscine Service pentru instalarea si intretinerea echipamentelor de incalzire si de acoperire

 

Unde gasesti echipamentele de incalzire si de acoperire a piscinei?

prelungirea-sezonului-de-inot

Daca deja te-ai hotarat ce tip de sistem de incalzire este cel mai potrivit piscinei tale pe timp de iarna, sigur doresti sa stii si unde il gasesti pe cel mai bun.

Poti incepe cautarea la Piscine Service, un magazin online de specialitate, unde poti gasi o gama variata de echipamente de incalzire a apei si de acoperire a piscinei, care te vor ajuta sa profiti cat mai mult timp de piscina ta pe tot parcursul anului.

Prelungeste sezonul piscinei cu sistemele de încălzire Piscine Service

Distribuie articolul