Pregatirea piscinei pentru Iarna: Ce solutii de iernare si intretinere ai ca sa-ti protejezi piscina de inghet si zapada

pregatirea piscinei pentru iarna

Dupa o vara plina de distractii acvatice, daca nu vrei sa prelungesti perioada de imbaiere, va trebui sa inchizi piscina exterioara si sa incepi pasii de pregatire a acesteia pentru iarna.

De la procesul de curatare a piscinei si a apei, pana la alegerea prelatei potrivite, fiecare pas e important pentru a avea o piscina gata de iernare, ferita de probleme si costuri de reparare in primavara. In timpul sezonului rece piscinele si apa lor pot fi afectate de temperaturile joase si de inghet daca nu sunt bine intretinute  indiferent de materialele utilizate la constructia acestora si indiferent daca au vechime sau sunt nou realizate sunt la fel de vulnerabile in fata inghetului.

Ti-am pregatit un ghid complet de pregatire a piscinei exterioare pentru perioada rece, cu sfaturi de la specialistii nostri despre intretinere si  protectie pe timp de iarna, astfel incat sa o poti inchide cu succes, sa mentii  parametrii optimi ai apei si calitatea bazinului, si sa o poti deschide fara batai de cap atunci cand incepe un nou sezon de imbaiere!

ghid-solutii-iernare-piscina

Ce reprezinta iernarea piscinei si de ce este importanta?

Iernarea piscinei se refera la procesul de pregatire a piscinei pentru temperaturile joase si inchiderea ei inaintea inceperii sezonului rece, cu scopul final de a deschide cu succes si fara efort piscina in urmatorul sezon.

Indiferent daca ai parte de o iarna plina de zapada sau una mai blanda, iernarea corespunzatoare a piscinei este necesara si extrem de importanta, in special pentru ca:

 • Eviti inghetarea apei sau contaminarea ei cu diverse bacterii, chimicale sau alge.
 • Impiedici deteriorarea piscinei sau a instalatiei acesteia.
 • Pastrezi piscina curata.
 • Previi astfel posibilele cheltuieli de reparatie sau inlocuire a echipamentelor deteriorate, de tratare sau inlocuire a apei infestate, care nu mai poate fi folosita sezonul urmator, dar si economisesti mult timp si efort pentru pregatirea deschiderii in primavara.

Cand incepi sa pregatesti piscina pentru iernare?

Ca sa poti preveni piscina de la inghet si sa eviti degradarea sa pe timp de iarna, trebuie sa iei in calcul si perioada cand incepi sa pregatesti piscina pentru iernare. Aceasta este influentata atat de temeperatura apei, dar si de impuritatile care pot ajunge in piscina.

perioada-iernare-piscina

Cel mai bun moment pentru inceperea procesului de iernare a piscinei este, de regula, toamna, la final de septembrie sau inceput de octombrie, atunci cand temperatura apei scade sub 15ºC.

O temperatura sub 15ºC face ca bacteriile si algele sa nu se mai dezvolte si sa intre in stare latenta odata cu sezonul rece. Astfel, prin reducerea riscului de infestare a apei, ajuti apa sa-si pastreze chimia si eviti aparitia probleme la deschiderea piscinei in primavara.

Pornirea procesului de iernare depinde si de mediul in care piscina este construita. Daca vorbim de o piscina exterioara inconjurata de multi copaci, o optiune convenabila ar fi sa-ti pregatesti piscina pentru iernare inainte ca o multime de frunze si impuritati din pomi sa ajunga in apa. Iti vei usura astfel procesul de curatare a piscinei si de ajustare a parametrilor corespunzatori apei.

Etapele de pregatire a piscinei pentru iernare

1. Curata piscina si apa

Primul pas in procesul de iernare a piscinei este curatarea acesteia, pentru ca orice impuritate lasata in piscina va putea provoca pete suprafetei piscinei. Deoarece apa nu va fi filtrata sau tratata chimic in timpul iernii, este esential sa te asiguri ca nici apa nu este murdara atunci cand deschizi din nou piscina in primavara.

Curata peretii si fundul piscinei, cat si suprafata apei de frunze si impuritati cu ajutorul produselor speciale de curatare a piscinei: plasa de frunze de andancime si plasa de suprafata, perie pentru aspirarea piscinei si perie pentru curatarea peretilor piscinei, robotii de piscina sau skimmerul, pentru a elimina resturile din apa.

Nu uita apoi sa cureti si cosul skimmerului.

curatare-piscina

2. Regleaza parametrii chimici din apa

Pentru a oferi protectie piscinei tale chiar si la temperaturi scazute, masoara parametrii apei cu ajutorul testerelor speciale si, cu aproximativ o saptamana inainte de a-ti inchide piscina, ajusteaza chimia apei astfel:

 • Nivelul pH-ului apei: pH-ul se refera la gradul de aciditate al apei si un nivel optim al pH-ului trebuie sa fie cuprins intre valorilor de 7,2 si 7,6. In cazul in care valoarea pH-ului scade sub 7,2 specialistii Piscine Service recomanda tratarea apei cu pH+ granulat, iar daca nivelul pH-ului este mai mare de 7,6 se recomanda tratarea cu pH- granulat.
 • Duritatea apei: nivelul de duritate a apei este masurat prin cantitatea de calciu din apa, care ar trebui sa fie cuprinsa intre 175 si 225 ppm (parti-per-milion). Daca nivelul de calciu este sub valorile indicate se recomanda suplimentarea cu calciu granule, iar daca valorile sunt depasite, se dreneaza apa din piscina si se suplimenteaza cu apa ce are o valoare scazuta de calciu.
 • Alcalinitatea apei: alcalinitatea se refera la capacitatea apei de a rezista la schimbarile bruste de pH. Pentru piscinele din ipsos sau beton alcalinitatea trebuie sa se incadreze in intervalul de 80 – 125 ppm, iar pentru celalte tipuri de piscina valorile limita sunt intre 125 – 150 ppm. Pentru valorile prea scazute, alcalinitatea poate fi crescuta cu bicarbonat de sodiu. In cazul in care valorile sunt mai mari decat limita, alcalinitatea poate fi diminuata produse pe baza de bisulfat de sodiu, cum este pH- granulat.
 • Nivelul de clor din apa: dupa cum stim, clorul este folosit pentru eliminarea bacteriilor, a virusilor si a germenilor din apa. Expertii recomanda utilizarea stabilizatorilor de clor, intrucat razele UV diminueaza efectul clorului. In acest caz, stabilizatorul trebuie sa atinga valoarea 30 ppm, iar nivelul clorului trebuie sa se incadreze intre 1 si 4 ppm.

reglare-parametrii-chimic-piscina-pentru-iernare

Urmeaza cu atentie instructiunile indicate pe fiecare produs in parte pentru a obtine o apa cat mai calitativa. Daca ai nevoie de ajutor in reglarea parametrilor apei, cel mai bine este sa apelezi la serviciile specialistilor in intretinerea piscinelor.

3. Trateaza apa din piscina

La finalul sezonului de imbaiere, pentru ca piscina ta sa treaca peste iarna cu bine, aplica apei tratamentul chimic adecvat inainte ca aceasta sa inghete. Astfel, ajuti apa sa se pastreze curata si in limitele stabile pe tot parcursul iernii, fara ca suprafata piscinei sau echipamentul tehnic sa aiba de suferit.

Primul pas pentru tratarea apei piscinei iarna este tratamentul soc pe baza de clor, care se efectueaza cu cateva zile inainte de inchiderea piscinei. Produsele recomandate sunt tabletele sau granulele de clor stabilizat, care au rolul de a dezinfecta apa si a elimina bacteriile si alte microorganisme ce se pot forma in bazin si ar putea provoca murdarirea apei. De regula, e nevoie sa foloseste 0.3 – 0.5 kg granule de clor / 100 mc apa si 20-30 pastile / 100 mc apa, insa e indicat sa urmezi instructiunile de pe ambalaj.

Dupa ce nivelul de clor s-a intors la 1.0-3.0 ppm, poti adauga produsele antialge, ca sa previi aparitia algelor sau sa le elimini acolo unde este cazul, si sa eviti astfel inverzirea si tulbularea apei. Este recomandata o cantitate de algicid de 3,0 litri /100 mc apa.

tratare-apa-piscina-pentru-iernare

SFAT: Nu adauga niciodata clor soc si produse antialge in acelasi timp, dar nici imediat dupa acoperirea piscinei, deoarece o cantitate mare de clor tinde sa descompuna atat algele, cat si prelatele piscinelor.

De asemenea, ca sa protejezi finisajul piscinei si sa combati formarea petelor, adauga la tratamentul de iarna si solutiile anticalcar.

Atentie! Nu folosi chimicale din anii trecuti pentru tratarea apei piscinei, deoarece termenul de valabilitate poate fi depasit, iar eficienta lor scade considerabil.

Pregateste piscina pentru iernare cu tratamentele de soc cu clor!

Pentru detalii suplimentare despre cum se efectueaza toate tratamentele necesare apei piscine, vezi Ghidul complet pentru tratarea si intretinerea apei piscinei.

3. Goleste piscina doar cat este nevoie: Ajusteaza nivelul apei

Piscina trebuie golita iarna?

Specialistii Piscine Service sustin ca NU este nevoie sa golesti apa din piscina in perioada iernii, ci doar sa o ajustezi perioadei, nivelul standard al apei fiind sub nivelul skimmerului, iar in piscina e bine sa ramana cel putin 50 cm apa.

In acest fel peretii piscinei vor fi feriti de orice presiuni exterioare, iar suprafata si membrana PVC/ linerul piscinei nu vor permite infiltrarea apei se sub piscina in interiorul ei, evitand astfel daune premature.

ajustare-nivel-apa-pentru-iernare

 

Totusi, nivelul apei fata de skimmer se ajusteaza in functie de tipul de piscina pe care il detii:

 • In cazul piscinei vopsite sau cu finisaj natural si acoperire solida, nivelul apei indicat este in jur de 15 centimetri sub skimmer
 • Daca piscina este din ipsos cu acoperire solida, nivelul apei poate fi ajustat intre 2,5 si 15 centimetri sub nivelul skimmerului
 • La piscina cu margini de vinil, nivelul apei e nevoie sa fi la 2,5 centimetri sub skimmer
 • Iar pentru piscina coperita cu plasa sau neacoperita, nivelul apei se poate incadra intre 46 si 61 centimetri sub skimmer

4. Protejeaza echipamentele piscinei de inghet

Odata cu piscina, toate echipamentele ei trebuie pregatite pentru iernare, de la pompe, incalzitoare, filtre si tevi subterane.

Opreste-le, curata-le si goleste apa din ele, pentru a te asigura ca apa nu ingheata inauntru si produce deteriorarea lor. Foloseste un aspirator umed/uscat sau un spray cu aer comprimat ca sa indepartezi toata apa de pe echipamente.

Pentru curatarea sistemului de filtrare al piscinei, specialistii Piscine Service recomanda urmatoarele instructiuni:

 • La filtrele cu cartus foloseste o solutie speciala pentru curatare. Daca acestea au fost deja curatate si refolosite, este indicat ca filtrele sa fie inlocuite.
 • La filtrele cu nisip elimina nisipul ca sa nu risti eventuala transformare a acestuia intr-un bloc de piatra din cauza duritatii apei, care ar putea deteriora filtrul. Foloseste apoi un produs special pentru curatarea chimica a nisipului si inlaturarea grasimilor, tartrului sau a altor impuritati acumulate in sezonul cald, daca acestea nu au putut fi indepartate prin spalarea filtrului cu apa.

conservare-echipamente-piscina-iarna

Nu uita sa demontezi si sa cureti si prelatele solare, scarile, trambulinele si restul accesoriilor folosite in timpul verii pentru piscina.

Toate aceste echipament trebuie apoi depozitate in camera tehnica sau in orice loc uscat si racoros, ferit de umezeala sau inghet.

5. Acopera piscina cu prelata potrivita, care sa reziste iernii

Dupa ce pasii anteriori au fost parcursi, urmeaza sa acoperi piscina cu o prelata de iarna. Aceasta iti va proteja bazinul si apa pe durata iernii de mizerie, crengi si alte elemente care ar putea contamina apa piscinei sau deteriora finisajul piscinei.

Printre cele mai cunoscute prelate de iarna pentru piscina se numara:

1. Prelata impermeabila

Cel mai folosit tip de acoperire a piscinei iarna este prelata impermeabila, realizata dintr-o tesatura solida, de regula din fibre de polietilena. In functie de modelul ales, materialele si grosimea prelatei, precum si ochiurile modelului pot varia.

Datorita faptului ca este foarte solida, prelata impermeabila, dupa cum si numele ii spune, nu permite apei sa patrunda in piscina, ci o mentine deasupra, putand fi indepartata cu ajutorul unui aspirator de piscina sau o pompa speciala pentru prelate. Astfel, apa din piscina ramane la fel de curata pana la deschiderea noului sezon.

prelata-piscina-pentru-sezonul-rece

Sursa foto: Pinterest

2. Prelata de tip plasa

Cu aceasta prelata nu o sa ai apa acumulata pe deasupra sa, chiar daca are un design asemanator cu prelata impermeabila. Diferenta este ca ochiurile materialului prelatei tip plasa sunt mai mari, permitand astfel apei sa se scurga in piscina, in timp ce opreste resturile si impuritatile.

Totusi, se poate intampla ca praful si murdaria fina sa ajunga in bazin, dar acestea pot fi eliminate cu usurinta prin aspirare atunci când piscina este redeschisa.

Pe langa faptul ca are o greutate mica si este usor de manipulat, cel mai mare avantaj al acestui tip de acoperire este absenta apei de pe prelata, care te ajuta sa sari peste procesul de curatare cotinua a prelatei pe parcursul iernii si prelungeste astfel durata de viata a acesteia.

3. Prelata de siguranta

Prelata de siguranta ese conceputa pentru a iti oferi securitate in cazurile de cadere accidentala in piscina.

Este mult mai grea fata de restul prelatelor, fiind realizata dintr-un material foarte solid si ermetic, pentru a nu opri doar frunzele si impuritatile, dar si orice persoana sau animal care poate ajunge accidental in bazin.

Aceasta prelata este ceva mai scumpa in comparatie cu celalalte, insa investitia merita in cazul in care aveti animale sau copii mici, pentru a adauga siguranta acestora si a inlatura un stres in plus.

prelata-pentru-piscina

Atentie! Indeparteaza zapada si resturile ajunse pe prelata cat mai rapid, deoarece greutatea excesiva poate sa deterioreze prelata.

Trebuie sa te asiguri ca montajul prelatei este efectuat in mod corect pentru ca prelata sa iti ofere protectia de care piscina ta are nevoie. Montajul nu este un proces usor de executat, asa incat poti apela la ajutorul expertilor pentru a te asigura ca instalatia este efectuata ca la carte.

Iata ce te sfatuiesc specialistii Piscine Service dupa instalarea prelatei de iarna:

 • Adauga o cantitate de apa ce acopera prelata pana la un nivel de pana in 5 cm ca sa ii oferi protectie impotriva deteriorarilor cauzate de vant
 • Verifica constant nivelul de apa de deasupra prelatei si foloseste pompa pentru inlaturarea excesului acesteia
 • Nu intlatura prelata inainte ca apa sa se dezghete, pentru a nu forta si a provoca daune prelata
 • Monteaza de-a lungul marginii piscinei sparagatoarele de gheata, ca sa previi deteriorarea prelatei, dar si a constructiei si linerului piscinei. Aceste spargatoare au rolul de a distruge gheata formata din cauza temperaturilor scazute si de a prelua presiunile laterale provocate de dilatarea ghetii.

Pregateste piscina pentru iernare cu prelatele pentru iarna!

Daca iti doresti sa prelungesti sezonul de imbaiere in piscina, ti-am pregatit un Ghid despre cum sa folosesti si sa incalzesti piscina si in extra-sezon.

Cat costa pregatirea piscinei pentru iernare?

Daca alegi sa nu folosesti piscina pe timp de iarna, costurile de intretinere sunt inexistente. In ceea ce priveste costurile de pregatire pentru iernare, acestea pot varia in functie de dimensiunea piscinei, de temperaturile intampinate, dar si de tipul de echipamente si produse alese.

costuri-pregatire-piscina-iernare

Poti executa pe cont propriu iernarea bazinului, costurile fiind in jur de 1000lei, insa daca procesul ti se pare dificil, poti apela la serviciile oferite de specialisti, iar pretul creste si el, in functie de serviciile oferite si calitatea lor.

Pregateste-ti piscina corespunzator pentru sezonul rece cu sistemele si produsele pentru iernare Piscine Service

Distribuie articolul